dijous, 21 de febrer del 2013

Teachem

Llegit a Vídeo aulas:


Teachem, plataforma para crear aulas virtuales en vídeo.

Teachem es una plataforma gratuita que ofrece la posibilidad, previo registro, de crear un centro virtual al completo y aulas virtuales en vídeo, donde dejar vídeo-clases con contenidos y actividades para el alumnado a partir de clips que estén alojados en YouTube.
Una vez que creas tu centro y lo describes, decides sobre su privacidad o publicidad, lo dotas de un logo, añades a otros profesores si vas a trabajar de forma colaborativa, etc., ya puedes comenzar a crear tu primera clase.
Si tienes un vídeo concreto que quieras usar para comenzar, sólo tienes que añadir su URL en Youtube y comenzar; en caso de que no tengas nada específico en mente aunque sí tengas un tema, por ejemplo, puedes bucar vídeos en el buscador de la plataforma y te ofrecerá algunas posibilidades de trabajo.
Una vez seleccionado el material, puedes crear flashcards sobre el mismo en el gestor de contenidos que te ofrece la plataforma, tecleando, por ejemplo, una pregunta o planteando actividades seleccionando los minutos del vídeo a los que deseas que se refiera cada pregunta, cada ejercicio, ya que puedes seleccionar dónde comenzar y dónde terminar cada flashcard según la duración del vídeo, según quieras dividir el vídeo en secciones, por ejemplo, para facilitar la comprensión oral, o provocar el debate, la charla, o introducir un contenido, o aportar conclusiones y comentarios, etc.
Cuando publiques el resultado, puedes compartirlo en las redes sociales o incrustarlo en tu propio espacio; dispone de varios tamaños para personalizar el resultado en tu propio espacio, como por ejemplo el que comparto aquí abajo.



dilluns, 18 de febrer del 2013

Google Reader

Una de les moltes avantatges de les que podem gaudir per tenir un compte Google és l'ús de Google Reader. Aquesta és una eina que ens avisa de quan hi ha novetats o noves entrades en els blogs, diaris,... que nosaltres decidim.

Suposem que com a som uns grans aficionats als escacs i que diàriament, o de forma sovint, entrem a webs per a posar-nos al dia. Podem visitar blogs de jugadors profesionals, d'aficionats, de tendes, d'organitzacions, de clubs,... Hi ha molta informació que ens interessa, poder massa com per cada dia anar web per web consultant si hi ha novetats.

Aquí és on entra en joc Google Reader (GR). Des del portal personal de GR ens subscribim a les webs que nosaltres demanem. Un cop hem fet aquesta selecció, cada cop que hi hagi alguna entrada nova en qualsevol d'aquestes GR ens avisarà sense necessitat d'entrar portal per portal per a fer-ho de forma manual. A més, quan ens avisa d'una nova entrada també ens ofereix l'enllaç directe per tal de poder-hi accedir de forma ràpida. Molt interessant és també la opció de subscriure't un hashtag de Twitter, a recerques Google i també a notícies de diaris sobre algun tema concret; 3 accions que poden ser molt pesades si s'han de repetir sovint.

En el cas que no només ens interessés informació relacionada amb escacs pot resultar una mica caòtic mantenir un ordre i una organització. Suposem que m'he subscrit a 60 blogs diferents i sobre temàtiques diferents, seria molt difícil accedir a la informació de manera ràpida i eficient i així aquesta eina no suposaria una millora. És per això que GR et permet endreçar el teu contingut en carpetes de forma senzilla i així poder trobar tota la informació que necessites de manera ràpida i clara.

Tot i així, planteja uns desavantatges:
  • És útil en cas de voler seguir un nombre elevat de llocs web. En molts casos la gent no troba útil una eina com aquesta per a només un nombre baix de webs.
  • Pot resultar atabalador, és per això que hem de vigilar el nombre de subscripcions. 
  • Com ja hem dit, no totes les webs ofereixen la subscripció a GR. A més, no sempre és un procés ràpid ja que algunes ofereixen problemes.
Personalment crec que es tracta d'una eina molt útil per als adults. La podem relacionar amb alguna afició que tinguem, a la nostra feina i, sobretot, a les dues coses a l'hora. Tota eina que ens ajudi a ordenar tota la immensa informació que hi ha a internet, sempre serà benvinguda. 



dimecres, 6 de febrer del 2013

Inici en el nou curs: #dmed13

Comencem un nou curs i bastant forts. De bones a primeres una bona consigna que ens acompanyarà al llarg del semestre: el coneixement, tal com l'adquirim, el podem compartir.

Com a mestres és una idea essencial. Volem compartir el nostre coneixement, de fet volem viure d'això. Sovint ens imaginem que les persones que rebran aquest coneixement seran alumnes de primària, però de ben segur que només serà aquest el nostre públic. Sovint, per el fet de ser estudiant de magisteri, amics i familiars et demanen ajuda. De ben segur que tots nosaltres hem sentit alguna vegada per part d'una persona propera a nosaltres: "Em pots corregir aquest text a veure si hi han faltes?", "Pots ajudar al Ferran amb els deures de matemàtiques?",... Personalment no em molesta, és més, m'agrada que em demanin ajuda ja que demostra confiança i saber fer.

Però ara vivim a l'era digital, si vols traduir un text, buscar alguna formula, buscar exercicis,... tens internet. És ràpid, senzill i no molestes a ningú. Sobretot aquesta última opinió és molt representativa dels petit, es pensen que la informació un bon dia es desperta i decideix fer-se pública, així que decideix sortir de l'avorrit llibre on ha estat tota la vida per provar sort per internet. O que per la nit, mentre la gent dorm, l'ordinador es desperta silenciosament i decideix estudiar per tal de poder resoldre tots els dubtes que li demanem. No saben d'on ve la informació, ni qui la crea. Els petits no ho saben i els adults ho volem ignorar.

Si ens beneficiem de la informació que obtenim a la xarxa, perquè ens neguem a formar part d'aquesta? Aquesta incògnita és encara més misteriosa quan es tracta de mestres. Ens agrada ensenyar i ens agrada aprendre, per tant per què no aprofitem la internet per a poder compartir el coneixement?

Cal començar a viure en l'era digital i treure més partit a internet del que fem actualment. Primer pas: formar part de la comunitat #dmed13. Estudiants de magisteri units per tal de poder fer l'últim esforç junts.