divendres, 30 de desembre del 2011

Educació i mitjans de comunicació

Fa uns dies vaig escriure una entrada on explicava l’impacte de les TIC a les escoles. Avui continuaré explicant canvis que hi ha a l’educació produïts per les noves tecnologies. En aquest cas m’agradaria comentar l’impacte dels mitjans de comunicació a l’escola.

Fins ara, els mitjans de comunicació no jugaven un paper gaire central en les escoles. Vídeos i articles eren potser els mitjans més utilitzats, però ara per ara, amb les noves tecnologies s’han obert un ventall molt gran de possibilitats. Però la principal diferència no estarà en l’ús que faci el mestre dels mitjans de comunicació, sinó l’ús que farà l’alumne d’aquests. Mai els nens i nenes havien estat tan a prop dels mitjans com estan avui dia. Les facilitats que ens dóna internet i fins i tot la televisió per accedir a la informació i a poder-nos comunicar són altíssimes.

L’escola ha de ser conscient d’aquest canvis i actuar d’alguna manera. Primerament pot educar en l’ús dels mitjans de comunicació, els alumnes accedeixen cada dia a aquests i des de l’escola els hi hem d’ensenyar com poder-ho fer de forma segura i formativa. Aquest aspecte és molt important ja que no reben cap formació al respecte i es tracta d’eines d’ús quotidià i regular. Segonament també es pot utilitzar els mitjans de comunicació per educar, aquesta funció ja més en relació al mestre. Això vol dir que podem extreure el benefici educatiu en els mitjans de comunicació i, entenen que la societat actual l’utilitza sovint, les classes estaran més en relació a les vivències de la nostra societat.

Són dos punts importants però personalment crec que l’escola i els mestres ens hem de centrar més en el primer, en l’educació de l’ús dels mitjans, ja que els alumnes autònomament des de casa utilitzen els mitjans i cal que des de l’escola s’ensenyi i utilitzar-los de forma correcte, sense riscos i amb criteri.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada